before: Wytłumaczy mi ktoś gdzie znajduję się kąt nachylenia
przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny ściany bocznej?
3 gru 20:48
Bogdan:
Jakiego graniastosłupa?, dowolnego czy np. prawidłowego trójkątnego?
3 gru 21:00
before: z czworokątem w podstawie
3 gru 21:04
Bogdan:
Podaj pełną treść zadania.
3 gru 21:10
Bogdan:

Kąt nachylenia między prostą (odcinkiem), a określoną płaszczyzną jest zawarty
między tą prostą (tym odcinkiem) i rzutem tej prostej (tego odcinka) na płaszczyznę.
3 gru 21:12
before: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy
ma długość 5 cm. Wyznacz długość przekątnej graniastosłupa,
jeśli cosinus kąta nachylenia tej przekątnej do płaszczyzny
ściany bocznej jest równy 0,8.
3 gru 21:14
Bogdan:

α − kąt nachylenia przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny ściany bocznej.
3 gru 21:34
before: Dziękuję Ci
3 gru 21:36
dero2005:

a = 5
s = 0,8D
D
2 = s
2 + a
2
D
2 = 0,64D
2 + 5
2
D
2 − 0,64D
2 = 25
D
2(1−0,64) = 25
3 gru 21:37
Bogdan:

dla kąta ostrego sinα =
√1 − cos2α =
√1 − 0,64 = 0,6
| 5 | | 5 | | 5 | | 25 | | 1 | |
| = sinα ⇒ d = |
| = |
| = |
| = 8 |
| |
| d | | sinα | | 0,6 | | 3 | | 3 | |
3 gru 21:47
before: Dziękuję
3 gru 21:47