help!
milena: DLA EXPERTA
W urnie znajdą się 3 kule białe i 7 czarnych. Losujemy jedną kulę. Jeśli kula jest biała to
rzucamy kostką 6−scienną. Jeśli wylosujemy czarną to rzucamy kostką 4ścienną [wartości 1...4].
A − jakie jest prawd., że wylosowaliśmy kulę białą i wynik na kostce jest liczbą pierwszą?
B − jakie jest prawd., że wynik na kostce jest liczbą pierwszą.
3 gru 20:17
sushi_ gg6397228:
rozrysuj drzewko
3 gru 21:49
Bogdan:
milena − nie podpuszczaj, tu nie potrzeba eksperta, to jest zadanie na poziomie
elementarnym
3 gru 21:53
Eta:
3 gru 21:54
Gustlik:

Najpierw obliczmy prawdopodobieństwo uzyskania liczby pierwszej na obu kostkach.
Kostka sześcienna:
|Ω|=6
A={2, 3, 5}
Kostka czworościenna:
|Ω|=4
A={2, 3}
Teraz rysujemy drzewko. B oznacza kulę białą, C − kulę czarną,
LP − oznacza liczbę pierwszą, I − inny wynik.
| | 3 | | 1 | | 7 | | 1 | | 3 | | 7 | | 10 | | 1 | |
P{B}= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 2 | | 10 | | 2 | | 20 | | 20 | | 20 | | 2 | |
3 gru 22:46