Oblicz
gość: mam problem z pewnym logarytmem
2log25
21 mar 14:56
gość: 27log32
a tu jeszcze jeden którego nie mogę ruszyć
21 mar 14:59
tim: 2
log2 5
i
27
log3 2
21 mar 14:59
Oskar: w pierwszym będzie 5
21 mar 14:59
Bogdan:
an = b => logab = n
x = 2log25
log2x = log25 => x = 5
czyli 2log25 = 5
21 mar 15:02
gość:
potrzebuje żeby mi ktoś to wytłumaczył jak pastuch krowie bo jestem ciemniejszy od węgla
w tej
Materi
21 mar 15:03
gość:
Dzięki wielkie teraz już mi się wszystko rozjaśnia Pozdrawiam
21 mar 15:08
Bogdan:
x = 27log32
log272 log272
log27x = log32 = ------------- = -------------- = 3log272 = log2723
log273 1/3
x = 23 = 8 czyli 27log32 = 8
21 mar 15:09
Oskar: a jak ten drugi logarytm rozwiązac?
21 mar 15:09
Oskar: oo..już wszystko jasne^^
21 mar 15:10
Eta: Zobacz tutaj
../strona/218 piąty wzór po lewej stronie!
i przykłady po prawej stronie !
p o l e c a m

( warto to wiedzieć
21 mar 15:11
Oskar: te logarytmy są troche zamotane ^^ dzięki Eta,będzie trzeba spróbowac to pojąc
21 mar 15:14