zadanie z parametrem
sadomaso : Proszę o pomoc:
Dla jakiej wartości m równania f(x)=2x2−(3m+2)x+12 i g(x)=4x2−(9m−2)x+36 mają dokładnie jeden
wspólny pierwiastek?
3 gru 18:23
rumpek:
f(x) = g(x) (na jedną stronę przenosisz i nadal masz równanie z parametrem m)
Δ = 0
3 gru 19:05
sadomaso : Gdy przenoszę na jedną stronę otrzymuję równanie −2x2+(6m−4)x−24=0
Liczę teraz Δ−tę tego równania, która wynosi 36m2−48m−176, gdy chcę policzyć Δ' to wychodzi mi
bardzo brzydka. Czy mógłbym liczyc na sprawdzenie poprawności wykonania zadania?
3 gru 19:47
krystek: ? mam wątpliwości.jeżeli f(x)=g(x) to maja te same wartości ,to nie znaczy ,że te same
pierwiastki.
3 gru 22:07
AC:
dla m=3
wspólny pierwiastek x0=4
3 gru 22:40
sadomaso : W jaki sposób do tego doszedłeś?
4 gru 12:03