wykaż że .. trygonometria
beata: Wykaż że;
a) (ctg2α+1)*sin2α=1
b) sinα1+cosα+1+cosαsin2=2cosα
3 gru 17:59
krystek: | | cosx | |
L=cos2x+sin2x=1 cnu. Zamień ctgx na |
| i opuśc nawias. |
| | sinx | |
3 gru 18:02
sushi_ gg6397228:
to juz bylo tyle razy na forum
a) po prostu wymnoz
b) wspolny mianownik po lewej stronie
3 gru 18:02
beata: ale w b ma mi sie wszystko poskracać ? ;> bo nie wiem juz sama bo mi cos takiego głupiego
wyszło
3 gru 18:18
krystek: zapisz czytelnie pisz dla ułamka duże U
3 gru 18:20
sushi_ gg6397228:
z lewej strony wyjdzie to co ma byc po prawej
1 krok wspolny mianownik
2. krok zrobic sin2 x + cox2 x ===========1
3. krok wyciagnac coś przed nawias
3 gru 18:21
beata: już pisze czytelnie

| sinα | | 1+cosα | | 2 | |
| + |
| = |
|
|
| 1+cosα | | sin2 | | cosα | |
i prosiłabym o dokładnie rozwiązanie
3 gru 18:29
sushi_ gg6397228:
dla α=45o
wyrazenie po lewej stronie = 2√2 +1
wyrażenie po prawej stronie = 2√2
to nie jest tożsamość
4 gru 11:14