Proszę o pomoc w tych zadaniach. Byłabym bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki . Z góry dziękuj
załamka: Proszę o pomoc w tych zadaniach. Byłabym bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki . Z
góry dziękuję za pomoc.

http://c33.grono.net/69/4/gallery-74571077-500x500.jpg
21 mar 14:44
Nicola0607: z20. P= a*b*sin alfa
alfa= 60 stopni
a= 10
b=3 √3
P= 10* 3 √3 * (√3/2)= 45
21 mar 15:01
Nicola0607: z. 21 Jesli poprowadzisz krotsza przekatna trapezu i poprowadzisz druga
wysokosc(rownolegla do tej przy kacie prostym) tak aby podzielic dluzsza podstawe na
dwie czesci ( beda one rowne) to dostrzezesz, ze powstaly nam dwa trojkaty prostokatne
(takie same), ktore razem daja trójkąt rownoboczny a wiec krotsza przekatna tez ma 10
cm, oraz podstawa tez ma 10cm, czyli 2x=10 z tego wynika x=5 teraz policzymy wysokosc h
z twierdzenia pitagorasa
h2 + 52= 102 z tego wynika, ze h=5 √3
P= ((a+b)/2 )* h= ((5+10)/2) * 5√3 = 37,5 √3
Obwod = 5+ 5√3 +10+10= 25+5√3
21 mar 15:22
Nicola0607: z 22. a
1 = 8cm
P
1= 8*8 =64
OBW
1= 8*4=32
a
2 - długość boku kwadratu obliczymy z twierdzenia pitagorasa
4
2+4
2= a
22
a
2= 4
√2
P
2= 4
√2 * 4
√2= 32
Obw
2= 4
√2*4= 16
√2
a
3 liczymy tak samo z tw pitagorasa
2
√22 +2
√22=a
32
a
3= 4
P
3= 4*4 =16
OBW
3= 4*4=16
P
1+P
2+P
3=64+32+16=112
Obw
1+Obw
2+Obw
3= 32+16
√2+16= 48+16
√2
Rysunek musisz juz sama zrobic, bo ja tu nie mam jak, ale mam nadzieje, ze wszystko jest
jasne
21 mar 15:35
Nicola0607: te wyrazenia z pierwiastkami napisz w nawiasach, ja nie zauwazylam jak pisalam, ze tego
nie ma, bo inaczej nauczycielka powie Ci, ze sam pierwiatek podnosisz

Reszte moze pozniej zrobie, chyba,ze ktos juz zrobi
21 mar 15:36
załamka: z20. P= a*b*sin alfa
ja jestem w 3 kl gim i takich rzeczy jeszcze nie mielismy:(
21 mar 15:45
załamka: dziękuje bardzo za pomoc..

będę czekała
21 mar 15:46