Problem z ugryzieniem zadania. Zadanie na standardowe odchylenie.
lukashem: WItam mam problem jak zabrać się za jedno zadanie.
Mianowicie:
(a
i)
i = 1...n
Problem polega na tym, że nie wiem jak ciąg a
i odjąć od liczby E, a potem to wszystko do
kwadratu. Czy może się mylę ?
Może pierw powinienem zamienić to tak ?
| | ((∑in*ai )− (∑in*E))2 | |
S = √ |
| |
| | n | |
I teraz dopiero obliczam sumę ciągu i sumę liczby E ( czyli ∑ E = E ? ) reszta działań
przebiega łatwo.
Proszę o jakąś sugestię.
Pozdrawiam !