funkcja odwrotna
Małgosia: Pomoże ktoś wyznaczyć funkcję odwrotną do y=(e3x + 2)/(5 − 2e3x). "Oblożylam" obie strony
logarytmem naturalnym ale nie wiem co dalej.
3 gru 17:06
sushi_ gg6397228:
logarytmem sie obklada na samym koncu
| | t +2 | | a | |
masz takie cos y= |
| doprowadzc do postaci y= |
| +q |
| | 5−2t | | t−p | |
3 gru 17:13
Małgosia: czyli podstawiam t pod e3x, chyba bym na to nie wpadła, dziękuje!
3 gru 17:16
sushi_ gg6397228:
na razie, aby ładnie sie obliczało; na sam koniec trzeba wrocic do podstawienie pierwotnego i
wyznaczyc "x"
3 gru 17:19
Małgosia: tak, zrobiłam i wyszło idealnie, zgodnie z odpowiedzią, jeszcze raz dziękuje
3 gru 17:26
sushi_ gg6397228: na zdrowie
3 gru 17:27