oblicz błąd względny i bezwzględny przybliżenia 57,76=58
klon: oblicz błąd względny i bezwzględny przybliżenia 57,76=58
3 gru 17:04
3 gru 17:06
klon: super wzory ale tak żeby to zrozumieć
3 gru 17:27
sushi_ gg6397228:
masz liczby i podstaw je pod wzor
3 gru 17:28
klon: czyli
3 gru 17:42
dero2005:
błąd bezwzględny to jest dodatnia różnica (moduł) pomiędzy wartością nominalną (jaka powinna
być) a zmierzoną (przybliżoną)
w tym przypadku wartość nominalna wynosi 57,76 a zmierzona 58.
Różnica wynosi |57,76−58| = 0,24→ błąd bezwzględny
Błąd względny to jest iloraz (stosunek) błędu bezwzględnego do wartości nominalnej
| | 0,24 | |
czyli |
| *100% = 0,00415*100% = 0,415 %
|
| | 57,76 | |
3 gru 17:49
klon: wielkie dzięki .
3 gru 17:51