pomocy!
Paulina: Cenę ksiązki obniżono o 20%.PO tygodniu ponownie obniżono cene o 10%, a po upływie
kolejnego tygodnia jeszcze o 6zł.Jaka była początkowa cena książki,jeśli po obniżce
kosztuje 30zł?
21 mar 14:44
Oskar: rozwiązuje.
21 mar 14:44
Oskar: więc
c-cena ksiązki
0.8c-cena po pierwszej obniżce
0.8-0.1*0.8=0.72c <--obniżka po 10%
następnie obniżono o 6zł
zatem:
0.72c-6=30
0.72c=30+6
0.72c=36 //0.72
c=50
Odp.Początkowa cena ksiązki wynosiła 50zł.
21 mar 14:48
Oskar: byc może sie gdzies pomyliłem,ale wydaje mi się że wszystko jest Ok.
21 mar 14:49
tim: Jest OK.
21 mar 14:50