potrzebna pomoc
xxx: Znajdź współrzędne punktów wspólnych prostej i okręgu:
a) y=−2x+3, x2+y2=4
c) y=−2x+3, (x+3)2+y2=4
3 gru 16:31
sushi_ gg6397228:
okrag jak ma srodek oraz promien
3 gru 16:34
Patryk: y=−2x+3, x
2+y
2=4
y=−2x+3 ⇒ y=3−2x
x
2+(3−2x)
2=4....
może tak ?
3 gru 16:34
krystek: Metoda podstawiania wstawiasz y= ..i masz
x2+(−2x+3)2=4
analogicznie c)
Możesz sobie pomóc rys i zobaczyć jak na wykresie to wygląda.
3 gru 16:36
xxx: wyliczyłam x
2+(−2x+3)
2=4
i obliczyłam z tego delte i wyszło mi na razie x
1 i x
2
teraz jeszcze musze obliczyć y
1 i y
2
to te x−sy które obliczyłam muszę podstawić do tego y=−2x+3



3 gru 16:54
krystek: tak
3 gru 16:55
xxx: OK dziękuję za pomoc
3 gru 17:00