fizyka
simr1: Witam. Mam takie zadanie z fizyki. Raczej proste ale nie mam na nie pomysłu

Mógłby ktoś
pomóc

Pocisk leżący na ziemi rozrywany jest na dwie części o masach m i 2m. Mniejsza część porusza
się na północ z prędkością v. Z jaką predkością i w jakim kierunku porusza się większa część?
3 gru 16:31
b.: podpowiedź: zasada zachowania pędu
3 gru 16:37
simr1: czyli p1=p2. w tym przypadku 3m*vo=m1*v1+m2*v2. Po lewej stronie wyjdzie mi zero bo na poczatku
| | −v1 | |
ciało stoi i ostatecznie v2= |
| . dobrze  Ale jak mam rozpatrzeć to, że ten pierwszy |
| | 2 | |
leci na północ?
3 gru 16:49
danny: podpowiedź 2 −> trzecia zasada dynamiki Newtona
3 gru 16:58
simr1: wiem o czym mówi ta zasada ale jak to się ma do tych kierunków rozchodzenia
3 gru 17:09
Witek: Rozchodzi się przeciwnie tzn na południe
3 gru 20:35
danny: like it. dokładnie tak

każdej akcji towarzyszy reakcja skierowana przeciwnie
3 gru 21:04
simr1: a to masy nie mają znaczenia, do kierunków rozchodzenia? dobra dzięki
3 gru 21:39