Prosze o odpowiedz
Mat: 642+49 ≥0 ?
Prosze o wytłumaczenie
3 gru 16:26
ICSP: prawda.
3 gru 16:27
Mat: 64x
2+49 ≥0 ?
Zapomnialem dodac X
3 gru 16:30
ICSP: x ∊ R
64x
2 ≥ −49
liczba podniesiona do kwadratu jest zawsze ≥0
3 gru 16:34
eeewww: rozwiąż nierówność
8x−2√2x2<0
−2(x+√2)(2x−√2)
x2+(2+√2)x+1,5+√2=0
z góry bardzo dziekuje
20 lut 18:49
Patrycja: ja bym to zrobiła tak:
8x−2√22<0
2x(4−√2x)<0
x=0 i x=2√2
29 paź 19:35
Krzysiek : Patrycja . To nie jest rownanie kwadratowe tylko nierownosc kwadratowa a rozwiazaniem
nierpwnosci jest przedzial
Ramiona paraboli w dol bo a=−2√2
Miejsca zerowe wyznaczone dobrze wiec z uwagi na to ze ramiona sa skierowane w dol to
rozwiazaniem tej nierownosci bedzie x∊(−∞,0)∪(2√2,∞) bo w tych przedzialach funkcja jest
mniejsza od zera.
Moglas tez napisac tak
8x−2√2x2=0⇒x(8−2√2x)=0 i wyznaczamy miejsca zerowe czyli x=0 ∨8−2√2x=0 ⇒x=2√2
29 paź 21:09