wyznacz ekstrema
joll: y= e x2 + e −x2
3 gru 16:20
sushi_ gg6397228:
w czym masz problem
3 gru 16:22
joll: z wyznaczeniem pochodnej..
3 gru 16:30
sushi_ gg6397228:
przy takim zapisie, to kazdy bedzie mial problem
y= e
x/2 + e
−x/2
3 gru 16:33
joll: tak
3 gru 16:35
sushi_ gg6397228:
masz pochodna funkcji zlozonej−−> pochodna eargument * pochodna argument
wiec wynik bedzie ...
3 gru 16:38
joll: 1/2ex/2 −1/2e−x/2
tak ?
3 gru 16:43
sushi_ gg6397228:
tak
3 gru 16:44
joll: a mógłbyś/mogłabyś podać mi dalsze rozwiazanie ? jak wyznaczyc y'=0 ?
3 gru 16:48
sushi_ gg6397228:
wyliczyles pochodna to podstawiasz i przyrownujesz do 0
3 gru 16:49