;)
maciek: wyznaczyć dziedzinę funkcji prosze o sprawdzenie i pomoc

y=
√(x2−9x−10)log(x−3)
no to zrobiłem to tak :
x2−9x−10 ma być różne od zera
x1= −1
x2 = 10
(−1,10)
log(x−3)
x−3>1
x>4
czyli x należy do (−1,10) U (4,
∞)
3 gru 16:04
ICSP: pod pierwiastkiem jest przecież
(x2 − 9x − 10)log(x−3) czyli to wszystko musi być ≥ 0
log(x−3)
loga b załozęnia to : a>0 i a≠ 1 b > 0
popraw.
3 gru 16:06
krystek: (pod pierw.)≥o i x−3>0 czyli
1) x2−9x−10≥0 i log(x−3)≥0 lub
2) zapisz
3 gru 16:07
maciek: mogę to rozbić na 2 cześć bo nie umiem inaczej tego wykonać ?
x2 −9x −10 >=0
x−3 >=0
3 gru 16:10
maciek: wiec do pierwszego bedzie tylko x2=10
a do drugiego x>=4 ?
3 gru 16:14
3 gru 16:15
ICSP: liczba dodatnia = liczba dodatnia * liczba dodatnia
liczba dodatnia = liczba ujemna * liczba ujemna
3 gru 16:16
maciek: czyli tak ?
x2=10
x≥3
x>3
3 gru 16:17
Aga: Ale a*b≥0⇔(a≥0 ib≥0 lub a≤0ib≤0)
3 gru 16:18
krystek: 1)x2−9x−10≥0 i log(x−3)≥0 i x−3>0 i podaj rozwiązanie , gdzie jest spełniona ta koniunkcja.
3 gru 16:18
maciek: mógłby ktoś zrobić to zadanko całe poprawinie bo ja już nie wiem co źle robie ;<
3 gru 16:19
ICSP: Witaj
Aga oraz
krystek 
Mogę się was spytać czy któreś z was nie wspominało kiedyś coś o metodzie liczenia wyznacznika?
Jakaś chińska albo japońska nazwa chyba była. Coś mi się kojarzy ale nie mogę sobie
przypomnieć
3 gru 16:21
krystek: Witaj
ICSP w tym temacie nic nie wiem , moje studia to 40−ci lat wstecz.Pozdrawiam i
powodzenia na studiach!
3 gru 16:24
Aga: Hej , wspominałam o metodzie Chió , ale wszystkich odstraszałam. Chociaż ktoś był
zainteresowany, ale nie chciał ze mną liczyć, więc zdaje się, że do końca nie wyjaśniłam na
forum.
3 gru 16:26
krystek: maciekrozwiąz nierównośc kwadratowa . Następnie log .Poprawię.
3 gru 16:28
ICSP: Aga ona jest na prawdę taka straszna? Jakie są więc jej zalety?
3 gru 16:29
Aga: Metoda Szybka! W wyznaczniku 4X4 liczysz 9 wyznaczników 2X2 i jeden wyznacznik 3X3 .
Ale 2X2 to przecież w pamięci.
3 gru 16:32
ICSP: a dla wyznacznika 5x5 ?
3 gru 16:33
Aga: Jeden wyznacznik czwartego stopnia.
3 gru 16:38
krystek: macka zniechęciliście ,chłopak nie odzywa się Hej maciek liczysz?
3 gru 16:38
ICSP: Jeszcze ostatnie pytanie :
Czy dało by radę nauczyć mnie tej metody?
Np. jutro?
3 gru 16:41
Aga: Do otrzymanego wyznacznika 4−go stopnia stosujemy powtórnie metodę Chió.
Często można coś pokombinować, by otrzymać wiele zer i rachunki stają się prostsze.
3 gru 16:41
Aga: Jutro nie obiecuję, ale dziś około 19:00 tak.
3 gru 16:44
maciek: sory jadłem :
wyszło mi tyle : (3,10)(10, ∞)
3 gru 16:44
ICSP: Dziś to ja chyba nie będę wstanie

Kolosa mam za miesiąc więc nie musi być koniecznie jutro
3 gru 16:50
krystek: Wpisz tutaj wyliczenia ,masz złe.
3 gru 16:53
maciek: x2−9x−10≥0
x1=−1
x2=10
x1 nie należy bo jest mniejszy od zera
log(x−3)≥0
x−3≥0
x≥3
x−3>0
x>3
3 gru 16:58
maciek: chociaż sory x1 też należy pomyłka
3 gru 17:01
maciek: dobra wiem :
(−
∞,−1) U(−1,3> U(3,10) U(10 ,
∞)
3 gru 17:03
krystek: oj,oj x2−9x−10≥0⇔x∊(−∞,−1>U <10.∞)
log(x−3)≥log1⇒x−3≥1 ⇒x≥4
x.>3 i z tego otrzymujemy
x∊<10,∞)
I teraz
2) x2−9x−10≤0 i log(x−3)≤0 i x+3>0
3 gru 17:05
maciek: dobra dzieki za pomoc ale chyba narazie nie jest mi dane to zrozumieć do końca wezme jakieś
prostrze przykłady

jeszce raz dzieki za cierpliwość
3 gru 17:11
krystek: Posłuchaj wziąłes trudniejszy przykład.jeżeli masz: x2−9x−10≥0 ito musisz podać rozwiązanie
następnie log(x−3)≥0 też podajesz rozwiązanie
i x−3>0 i też podajesz rozwiązanie
Dopiero część wspólna daje Tobie odpowiedź!
3 gru 17:16