równanie z parametrem
sadomaso : Mam problem z równaniem z parametrem:
Dla jakich m każda liczba z przedziału (1, 2) spełnia nierówność: x
2+mx+m
2+6m<0 ? Nie wiem
kompletnie, jak się za to zabrać
3 gru 15:44
krystek: | | 1 | |
ma przyjmować wartości ujemne w tym przedziale czyli xw= |
| |
| | 2 | |
f(1)=0 i f(2)=0
3 gru 15:58
sadomaso : | | 1 | | −b | |
Dlaczego współrzędna x−owa wierzchołka wynosi |
| , skoro x= |
| czyli w tym konkretnym |
| | 2 | | 2a | |
| | −m | |
przykładzie x= |
| i ten x musi być większy od 1 i mniejszy od 2? |
| | 2 | |
3 gru 16:05
3 gru 16:10
krystek: W zadaniu ,każda liczba ma spełniąc te nierówność ,czyli miejscami zerowymi jest 1 i 2 a xw
jest w połowie między m zerowymi.
3 gru 16:13
sadomaso : | | 1 | |
Czyli mam z góry założyć, że wierzchołek wynosi x=1 |
| ? nie mogę dać warunku, że x>1 i x<2? |
| | 2 | |
3 gru 16:16
sadomaso : Najpierw obliczyłem Δ−tę, wyszedł mi przedział (−2;0), potem dałem warunek ze wierzchołek
paraboli ma być większy od 1 a mniejszy od 2 i na końcu zapisałem, ze f(1)=f(2)=0, tylko jak
mam teraz wziąć czesc wspolną z tych 3 punktów, skoro w 3 warunku dostaję równanie?
3 gru 16:18
krystek: no to wybierasz punkty ,które zawieraja sie w tych przedziałach.
Dla mnie xw=11/2
3 gru 16:43
krystek: Δ>0 dla x∊ i policz poprawnie .
3 gru 16:46