oblicz objętość graniastosłupa
bv: Mając dany graniastosłup prawidłowy czworokątny, w którym przekątna podstawy równa się a oraz
tworzy z przekątną ściany bocznej kąt α ( przekątna podstawy i przekątna ściany bocznej mają
wspólny wierzchołek ) oblicz objętość graniast.
3 gru 15:37
bv: Czy ktoś potrafi rozwalić to zadanie?
3 gru 16:15
bv:
3 gru 18:19
rumpek: Pomagam, wpierw rysunek pośle
3 gru 18:21
rumpek: Wspólny wierzchołek to ∡D (na moim rysunku sobie oznaczyłem)
3 gru 18:25
rumpek: Czemu rysunku nie posłało? Dziwne. Jeszcze raz.
3 gru 18:26
rumpek:

Teraz powinno działać
3 gru 18:29
bv: dziękuję − to trochę mi ułatwiło, jednak nie wiem, jak mam z takich danych obliczyć wysokość
3 gru 18:34
dero2005:

s
2 = s
2 + a
2 − 2*a*s*cos α
s
2 − s
2 − a
2 + 2a*s*cos α = 0
2a*s*cos α = a
2
| | a2 | | a | |
s = |
| = |
|
|
| | 2a cos α | | 2cos α | |
| | a2 | | a2 | | a2−a2cos2α | |
h = √s2 − k2 = √ |
| − |
| = √ |
| =
|
| | 4cos2α | | 4 | | 4cos2α | |
| | a2(1−cos2α) | | a | | sin2α | | a | |
= √ |
| = |
| √ |
| = |
| √tg2α =
|
| | 4cos2α | | 2 | | cos2α | | 2 | |
| | a√2 | | a√2 | | a | | a3 | |
V = k*k*h = |
| * |
| * |
| *tg α = |
| tg α |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
3 gru 18:36
bv: | | a3√tg2−1 | |
w odp. mam taki wynik: |
| |
| | 4 | |
3 gru 18:40
dero2005:
przelicz jeszcze bo może gdziś się pomyliłem w obliczeniach
3 gru 18:41
bv: nie znalazłem błędu
3 gru 18:44
dero2005:
| | a2 | | a2 | |
jest pomyłka, w szóstym wierszu k2 pod pierwiastkiem jest |
| , powinno być |
| i |
| | 4 | | 2 | |
wtedy wyjdzie twój wynik
3 gru 18:50
rumpek:
Skoro przekątna podstawy to
a, zatem bok podstawy ma:
x = x
√2 (z wiedzy o przekątnej w kwadracie i potem dalsze przekształcenia)
a = x
√2 / *
√2
√2a = 2x / : 2
| | a√2 | |
Czyli bok podstawy graniastosłupa wynosi: x = |
| |
| | 2 | |
1
o Pole podstawy graniastosłupa.
Skoro
graniastosłup prawidłowy czworokątny to
P = x2 , czyli:
| | a√2 | | a√2 | | 2a2 | | a2 | |
Pp = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
2
o Teraz tylko trudniejszy moment − czyli obliczenie wysokości graniastosłupa:
Plan jest taki, aby obliczyć przekątną ściany bocznej bo potem już pójdzie z tw. Pitagorasa.
Teraz tylko korzystam z definicji funkcji trygonometrycznych:
− rozpatruje trójkąt prostokątny, który przy ∡D ma kąt α. (połowa przekątnej; oznaczę sobie
przekątną ściany bocznej jako d)
Tak jak pisałem teraz z twierdzenia Pitagorasa:
H
2 + x
2 = d
2
| | a√2 | | a | |
H2 + ( |
| )2 = ( |
| )2 |
| | 2 | | 2cosα | |
| | a2(1 − 2cos2α) | |
H2 = |
| |
| | 4cos2α | |
| | a2(1 − 2*(1 − sin2α)) | |
H2 = |
| |
| | 4cos2α | |
| | a2(1 − 2 + 2sin2α | |
H2 = |
| |
| | 4cos2α | |
| | a | | 2sin2α − 1 | |
H = |
| * √ |
| |
| | 2 | | 2cos2α | |
3
o Podstawiając do wzoru:
V = P
p * H
| | a2 | | a | |
V = |
| * |
| * √tg2α − 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | a√2 | |
Masz swoją odpowiedź  , natomiast dero2005 pomylił się w |
| bo zapomniał napisać |
| | 2 | |
3 gru 18:53
rumpek: dero2005 takie pytanie: gdybym na maturze nie zamieniał do tg to zaliczyliby wynik?
na samych sinusach i cosinusach

? Bo skąd mam wiedzieć co jest w odpowiedziach
3 gru 18:54
bv: dziękuję
3 gru 18:56
dero2005:
nie wiem, nigdy nie pisałem matury
3 gru 18:58