Geometria analityczna
jasiu: Oblicz wysokość trójkąta ABC opuszczoną z wierzchołka C, a następnie pole tego trójkąta.
A(-3,1) B(2,-4) C(3,3)
21 mar 14:41
Nicola0607: wyznaczamy wzór prostej AB
y=ax+b (podstawiamy wspolrzedne punktów A i B tworząc układ równań
1=-3a+b
-4=2a+b
(odejmujemy stronami)
5=-5a
a=-1 (podstawiamy do jednego z rownan i wychodzi nam b)
b=-2
podstawiamy teraz a i b do rownania y=ax+b
y=-x-2
wyanzczamy prsta prostopadla do prostej AB przechodzacej przez lunkt C
y=-x-2 (znak prostopadlosci) y=ax+b
a
1= -(1/a
2)
a
2=1
y=x+ b (podstawiamy teraz wspolrzedne punktu C)
3=3+b
b=0
czyli y=x
3=3
wspolrzedne punktu D(1,1)
teraz liczymy długości DC i AB ( biorac wspolrzedne)
IDCI =
√(xd-Xc)2 + (yd-yc)2 =
√(1-3)2 + (1-3)2 =
√8=2
√2 to jest
nasza wysokosc trojkata
IABI z tego samego wzoru tylko biorac wspolrzedne A i B
IABI=
√25 = 5
P
ABC= 1/2 *5 * 2
√2= 5
√2
Mam nadzieje, ze zrozumiale napisalam
21 mar 16:05
jasiu: hm.. w odp innym wynik jest.. mi jeszcze inny wyszedł..
21 mar 18:24
jasiu: a nie, sory - taki sam mi wyszedl jak Tobie ten wynik tylko że inny drogą poszłem..
Mógłby jeszcze ktoś raz sprawdzićć? bo moze w odpowiedziach jest zły..
21 mar 18:27
Gosia : 2√2*2√5
3 kwi 14:10
Mila:

A(−3,1), B(2,−4),C(3,3)
AB
→=[5,−5]
|AB|=5
√2
AB: y=−x−2
2)
h− prostopadła do AB
h: y=x+b i C∊h
3=3+b, b=0
y=x
3) punkt przecięcia albo liczymy odległość p. C od prostej AB: −x−y−2=0 ⇔x+y+2=0
| | |3+3+2| | |
h=d(C, AB)= |
| |
| | √12+12 | |
3 kwi 14:58