insert: W prostopadłościanie o podstawie kwadratu przekątna
ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 45 stopni. Oblicz miarę kąta między przekątnymi
ścian bocznych wychodzącymi z tego samego wierzchołka.
3 gru 15:16
dero2005:
wysokość jest równa długości podstawy (sześcian)
dalej podobnie jak tu
111298
3 gru 15:25
3 gru 15:44
insert: w odpowiedziach jest 60 stopni więc albo ja źle myślę albo w odpowiedziach jest błąd,
pomoże ktoś?
3 gru 16:23
ICSP: narysowałeś ten trójkąt? Jakie długości mają jego wszystkie boki?
3 gru 16:24
dero2005:
h = a
s =
√a2 + a2 = a
√2
d =
√a2 + a2 = a
√2
tw cosinusów
d
2 = s
2 + s
2 − 2*s*s*cos α
(a
√2)
2 = (a
√2)
2 + (a
√2)
2 − 2*a
√2*a
√2*cos α
α = 60
o
3 gru 18:10
Czarnuszyy: czy tylko mi się wydaje, że cosα=0?
(a√2)2 = (a√2)2 + (a√2)2 − 2*a√2*a√2*cos α
2a2= 4a2−4a2*cosα
cosα=2a24a2−4a2
czy jednak źle myślę?
17 wrz 22:26