dowód
tn: Witam,
jak udowodnić, że istnieją dwa miejsc zerowe ⇔ Δ≥0
3 gru 15:10
Godzio:
Postać iloczynowa:
Zakładam, że istnieją co najmniej 2 miejsca zerowe i pokazuje że delta nie może być ujemna
f(x) = a(x − x1)(x − x2) = a(x2 − x(x1 + x2) + x1x2)
Δ = a2( (x1 + x2)2 − 4x1x2) = a2(x1 − x2)2 ≥ 0
Nie wiem czy taki dowód jest dobry ?
3 gru 15:13
Vax: Pokazujesz, że istnieją dwa miejsca zerowe ⇒ Δ ≥ 0, trzeba jeszcze pokazać Δ ≥ 0 ⇒ istnieją dwa
miejsca zerowe (niekoniecznie różne):
ax2+bx+c = 0 /*4a
4a2x2+4abx+4ac = 0
(2ax+b)2−b2+4ac = 0
(2ax+b)2 = b2−4ac = Δ
Ale z założenia Δ ≥ 0 więc dane równanie istotnie ma dwa rozwiązania, cnd.
3 gru 15:30
Godzio:
Właśnie nie wiedziałem jak pokazać w drugą stronę
3 gru 15:39