rysowanie wykresów funkcji
Heniek:

Naszkicuj wykres dowolnej funkcji, której zbiór wartości jest równy: {0,2,3}
I drugie: Naszkicuj wykres funkcji f: <−2;6> > R, której zbiór wartości jest równy {0;4}
(tutaj średnik jest)
I trzecie: te same polecenie co w drugim tyle, że <−4;0> U (1;4>
Zaraz wrzucę resztę rysunków i sprawdzicie mi czy dobrze, mam nadzieję
3 gru 15:02
Aga: Ten rysunek nie przedstawia FUNKCJI!
3 gru 15:03
Heniek:
3 gru 15:04
Aga:

Może być np taki wykres
3 gru 15:06
Heniek:

i to jest do 3 zadania. zwróćie uwagę na punkty zamknięte i otwarte, jest ok?
3 gru 15:06
Heniek: o jej, źle narysowałem 1 i 2. ale dlaczego w tym co mi dałaś to raz otwarte, a raz zamkięte są
przedziały?
3 gru 15:07
Aga: Drugi wykres nie spełnia danych
3 gru 15:08
Aga: W zadaniu 1, nic nie ma o dziedzinie więc może być zupełnie dowolna. Jedynie zbiór wartości ma
być trójelementowy.
3 gru 15:10
Heniek: to jakbyś mi mogła wytłumaczyć dlaczego w 2 rysunku raz są przedziały owarte, a raz zamknięte
to byłbym wdzięczny.
3 gru 15:11
Heniek: pfu, w swoim rysunku.
3 gru 15:11
Aga: 3 też jest źle.
3 gru 15:12
Heniek: O rany, to mi wytłumacz co jest źle.
3 gru 15:12
Heniek: Nie rozumiem. Jak możesz to mi narysuj 1 rysunek i 2. A w 3 nie wiem co jest źle, wszystkie
warunki są spełnione.
3 gru 15:19
Aga:

Wykres ma się znajdować pomiędzy liniami koloru szarego, bo w ten sposób podkreśliłam
dziedzinę. Narysuję Ci przykładowy wykres do zad3 , a Ty popraw drugi i Ci sprawdzę.
3 gru 15:23
Heniek: Przeczytaj Aga uważnie zadanie. Dziedzina ma być od <−2;6>, a ten wykres mój 3 robiliśmy w
klasie więc jest ok

To Twój jest zły.
3 gru 15:25
Heniek: Ojej, to do zadania 4. Wybacz, ale zadanie 3 musi być dobrze, było robione w klasie...
3 gru 15:25
Heniek: Boże... Już sam się mylę. Jeszcze raz :Naszkicuj wykres funkcji f: <−2;6> > R, której zbiór
wartości jest równy <−4;0> U (1;4> − mój rysunek musi być dobrze, był robiony w klasie.
Jeszcze raz zobacz, spełnia wszystko.
3 gru 15:27
Aga: W Twoim zadaniu 3 dziedzina jest <−2,6>, a powinna być<−4,0>∪(1,4>.
Z kolei Zw=<−4,4> , a powinny być tylko dwie liczby {0,4}
3 gru 15:28
Heniek: No i dziedzina to jest x i co jest źle? jest spełniona dziedzina.
3 gru 15:29
Heniek: Aga, to jest zadanie z podręcznika, co Ty mi tutaj piszesz?

Naszkicuj wykres funkcji f: <−2;6> −> R , której zbiór wartości jest równy <−4;0> U (1;4>
3 gru 15:30
Heniek: Więc musi być dobrze rysunek mój z zadania 3
3 gru 15:30
Aga: 15:28 przepraszam Zw=<−4,0>∪(1,4>
3 gru 15:33
krystek: ale nie masz wartości funkcji mieć w przedziale (0,1> a Ty masz
3 gru 15:34
Aga: Zadania 3 w ogóle Ci nie rozwiązywałam, o 15:33 jest sprostowanie.
3 gru 15:35
Heniek: No i się zgadza mój rysunek 3. Jeszcze raz patrz. Zadanie brzmi tak: Naszkicyj wykres funkcji
f: <−2;6> > R, której zbiór wartości jest równy: <−4;0> U (1;4> musi się zgadza mój rysunek 3
z godziny 15;06
3 gru 15:35
krystek: ok
3 gru 15:37
Aga: Jak chcesz, to napisz jeszcze jedno zadanie, bo w tej chwili możemy mieć na myśli różne
zadania.
3 gru 15:38
Heniek: Aga, źle się zrozumieliśmy chyba. Mój rysunek z 15;06 musi się zgadzać. Jak możesz to narysuj
mi wykres do 1 i 2 zadania, bo za bardzo nie wiem jak, hym.
3 gru 15:38
Heniek: Okej, patrz:
Naszkicuj wykres dowolnej funkcji, której zbiór wartości jest równy: {0,2,3} < − to pierwsze
zadania, narysowałaś mi rysunek, ale nie wiem czemu raz przedział otwarty, a raz zamknięty,
nie może być ciągle zamknięty?
Zadanie drugie:
I drugie: Naszkicuj wykres funkcji f: <−2;6> > R, której zbiór wartości jest równy {0;4} (tutaj
średnik jest) <− Narysujesz mi poprawnie?
I zadanie trzecie:
Naszkicyj wykres funkcji f: <−2;6> > R, której zbiór wartości jest równy: <−4;0> U (1;4> <−
rysunek zrobiłem o 15;06 i dlaczego mówisz, że jest zły? Musi być dobrze, spełnia wszystkie
warunki.
3 gru 15:40
Aga: No właśnie, ale tak nie napisałeś wcześniej. Odczytałam, że dziedzina się zmienia, a zbiór
wartości bez zmian.
3 gru 15:42
Heniek: No to moja wina, faktycznie, wybacz. Źle się zrozumieliśmy, więc rysunek jest okej. I teraz
zadanie 1 i 2 jakbys mogła wytłumaczyć i narysować
3 gru 15:42
Aga: Teraz dla mnie treść jest zrozumiała. Narysuję Ci jeszcze inne wykresy spełaniące powyższe
warunki. Nadmienię, iż takich wykresów można narysować wiele.
3 gru 15:45
Aga:

ZAd. 1 Dziedzina dowolna , Zbiór wartości ={0,2,3}.
Np.taki wykres ,jak Ci się nie podoba z godz.15.06.
3 gru 15:53
Heniek: No właśnie o tym myślałem! I jeszcze 2 zadanko jak możesz
3 gru 15:55
Heniek:

Taki nie może być?
3 gru 15:58
Aga:

ZAd. 2. D=<−2,6> , ZW={0;4}
3 gru 15:59
Heniek: Tyle, że tam jest średnik {0;4} , a w poprzednim zadaniu były przecinki, więc nie wiem jak to
w tym przypadku potraktować, zobacz.
3 gru 16:00
Aga: Na Twoim rysunku z 15:58 D=<−2,6> ZW={1,2,3,4}
3 gru 16:01
Heniek: Jeszcze jeden zapomniałem na zerze dać, ale mniejsza. Chodzi mi o to, że tam jest średnik, więc
jak to należy traktować? {0;4} , czyli tylko 0 i 4? Nie powinno pisać {0,4} ?
3 gru 16:02
Aga: Wydaje mi się,że nie ma to większego znaczenia, bo jedni liczby oddzielają średnikiem, a inni
przecinkiem, jeśli nie ma ułamków dziesiętnych. Lepiej oddzielać średnikiem, wtedy nie ma
wątpliwości.
3 gru 16:05
Heniek: Pytam się, bo w poprzednim zadaniu było {0,2,3}, a teraz {0;4}, więc wiesz, ten średnik dziwnie
i myślałem, że od 0 do 4 liczby calkowite, ale cóż, może ty masz rację, zrobię jak ty
3 gru 16:06
Heniek: tylko zobacz, 0 jest zamalowane otwartym kółkiem. Tak może być skoro jest {0;4} ? Dziwnie
jakoś. Jeszcze to mi tylko wytłumacz
3 gru 16:07
Aga: Gdyby chodziło o liczby całkowite od 0 do 4 to byłoby napisane {0;1;2;3;4}
3 gru 16:08
Heniek: tylko zobacz, 0 jest zamalowane otwartym kółkiem. Tak może być skoro jest {0;4} ? Dziwnie
jakoś. Jeszcze to mi tylko wytłumacz
3 gru 16:11
Aga: Jeśli punkt (0,0) zamaluję i zostawię zamalowany punkt (0,4), to już nie będzie Funkcja!.
Jak chcesz możesz zamienić zamalowane na puste, a puste na zamalowane.
Już Ci pisałam, że wykresów można narysować wiele, w zależności od fantazji.
3 gru 16:12
Heniek: O tym to ja wiem, ale te niezamalowane 0 to jakby nie pasowało do tego {0;4}

A mogły by być nad sobą dwa puste kółka? Czy nie?
3 gru 16:13
Heniek: Dobra, dziękuję za pomoc i przepraszam za spam. Tylko jeszcze czy mogą być dwa kółka poste nad
sobą? Bo wiem, że dwa zamalowane nie. hym.
3 gru 16:18
Aga: Mogą, chociaż zależy jeszcze od dziedziny.Na rysunku z 15:59 nie mogą, bo dziedziną jest
przedział.
3 gru 16:22
Hitchock: Można obliczenia do zadania 3 ?
22 sty 17:00
Hitchock: Można obliczenia do zadania 3 ?
22 sty 17:01