prosze o pomoc zadanie potrzebne na teraz ;/
julia: dla mistrza matematyki. PARAMETRY
Wyznacz zbiór wartości parametru p, dla których równanie
px³+(p−3)x²+(2−p)x = 0
ma co najmniej jedno rozwiązanie dodatnie.
3 gru 14:41
ZKS:
x(px
2 + (p − 3)x + 2 − p) = 0
px
2 + (p − 3)x + 2 − p = 0
Sprawdzenie dla p = 0
1
o p ≠ 0
2
o Δ ≥ 0
3
o x
1x
2 < 0
Δ = p
2 − 6p + 9 − 8p + 4p
2 = 5p
2 − 2p + 9
5p
2 − 14p + 9 ≥ 0
Δ = 196 − 180
√Δ = 4
| | 9 | |
p ∊ (−∞ ; 1> ∪ < |
| ; ∞) |
| | 5 | |
p(p − 2) > 0 ⇒ p ∊ (−
∞ ; 0) ∪ (2 ;
∞)
Ostatecznie dla p ∊ (−
∞ ; 0> ∪ (2 ;
∞)
3 gru 14:53
Godzio:
x(px
2 + (p − 3)x + 2 − p) = 0
1
o p = 0
x(−3x + 2) = 0
2
o p ≠ 0
Δ ≥ 0
x
1x
2 > 0
x
1 + x
2 > 0
Rozwiąż to i część wspólna pamiętaj, do rozwiązania dołóż p = 0 bo spełnia warunki zadania
3 gru 14:53
Godzio:
Widzę że źle przeczytałem polecenie

bo ma być co najmniej jedno,
ZKS, Twoje rozwiązanie
nie uwzględnia 2 dodatnich
3 gru 14:54
julia: czemu x1*x2<0 skoro jeden pierwiastek jest conajmniej dodatni, nie wiadomo czy ten drugi tez
nie jest
3 gru 14:59
Eta:
3 gru 14:59
ZKS:
Właśnie tak się zastanawiam czy można tu by dać dwa ujemne i to wtedy wyrzucić?
3 gru 15:00
ZKS:
julia a jak iloczyn dwóch liczb ujemnych może być ujemny?
3 gru 15:01
julia: i jeszcze jedno jak jest ta nie rownosc p(p−2)>0 to czemu zmienil sie znak
3 gru 15:01
ZKS:
Przepraszam źle odczytałem Twoje słowa.
3 gru 15:01
ZKS:
p(2 − p) < 0
−p(p − 2) < 0
p(p − 2) > 0
3 gru 15:02
julia: zwracam honor, nie patrzylem na nawias, i co do tego trzeciego warunku to jest okej ?
3 gru 15:04
ZKS:
Dobra są eksperci to oni Ci pomogą
Eta i
Godzio ja już lecę oglądać meczyk.

Cześć wszystkim.
3 gru 15:05
ZKS:
Spójrz na post
Godzia napisał że nie uwzględniłem 2 dodatnich więc Ty jeszcze dodaj to do
warunku.
3 gru 15:07
julia: eta i godzio? pomozecie ? musze jeszcze dopisac jeden warunek x1*x2>0
3 gru 15:07
ZKS:
Lub zrób tak napisz kiedy są dwa ujemne pierwiastki i je wyrzuć czyli warunki
(1o ∪ 2o) \ (x1x2 > 0 ∧ x1 + x2 < 0).
3 gru 15:09
julia: jak to zapisac w zadaniu, jak mozesz to wez tak szybko rozwiaz ten warunek
3 gru 15:10
ZKS:
Dobra muszę już iść.
Godzio i
Eta na pewno Ci sprawdzią.
3 gru 15:10
julia: jesli ktos moze to niech to zrobi od nowa bo sie zgubilam

juz nie wiem co mam robic , 2
warunki wiedzialam jak zrobic ale ten 3 nie daje mi spokoju
3 gru 15:12
ZKS:
x
1x
2 > 0 ⇒ p ∊ (0 ; 2)
x
1 + x
2 < 0
p(p − 3) > 0 ⇒ p ∊ (−
∞ ; 0) ∪ (3 ;
∞)
p ∊ (0 ; 2) ∧ p ∊ (−
∞ ; 0) ∪ (3 ;
∞) ⇒ p należy do zbioru pustego.
(1
o ∪ 2
o) \ (zbiór pusty) czyli 1
o ∪ 2
o.
3 gru 15:13
julia: jesli ktos moze to niech zrobic to pieknie elegancko w jednym poscie,
3 gru 15:22
Godzio:
Dobra zaraz zrobię
3 gru 15:24
Godzio:
Δ = (p − 3)
2 − 4p(2 − p) = p
2 − 6p + 9 − 8p + 4p
2 = 5p
2 − 14p + 9
Istnieją co najmniej 2 miejsca zerowe gdy
1
o p = 0
2
o p ≠ 0
1) 1 miejsce zerowe dodatnie:
| | 9 | |
Δ ≥ 0 ⇒ p ∊ (−∞,1) U ( |
| ,∞) |
| | 5 | |
| | 2 − p | |
x1x2 < 0 ⇒ |
| < 0 ⇔ (2 − p)p < 0 ⇒ p ∊ (−∞,0) U(2,∞) |
| | p | |
odp: p ∊ (−
∞,0) U(2,
∞)
2) 2 miejsca zerowe dodatnie
| | 9 | |
Δ ≥ 0 ⇒ p ∊ (−∞,1) U ( |
| ,∞) |
| | 5 | |
x
1x
2 > 0 ⇒ p ∊ (0,2)
x
1 + x
2 >0 ⇒ p ∊ (−
∞,0) U(3,
∞)
odp: zbiór pusty (nie ma części wspólnej
Odp: p ∊ (−
∞,0>U(2,
∞)
3 gru 15:38