zadanie
asia pomocy !!!!!: Do salaterki wlano rozpuszczoną galaretke która po zastygnięciu nabrała podstawe stożka
przekrój jest trapezem o wysokości 6cm i podstawach długosci 14cm i 26cm . Oblicz
objętosc wlanego płynu do obliczeń przyjmij pi = 3,14 i wynik podaj z dokładnością do
1cm sześcienego
21 mar 14:22
tim: Jeżeli przekrój to trapez, więc stożek jest ścięty. V Stożka to
Vstożka ściętego = 1/3 π h (R2 + R * r + r2)
Gdzie: h - wysokość, R - podstawa, r - górna podstawa.
Spróbuj obliczyć i podaj wynik.
Można by było obliczyć V dwóch stożków co po odjęciu dałoby stożek ścięty.
21 mar 14:42
asia pomocy !!!!!: wyszla mi kosmiczna liczba
21 mar 15:22
asia pomocy !!!!!: bo podłorzyła liczby do wzoru szczerze powiem niemam zielonego pojęcia o matematyce
21 mar 15:23
tim: A ile ci wyszło? Napisz.
21 mar 15:25
asia pomocy !!!!!: 9026856
21 mar 15:26
tim: Coś nie tak.
Vstożka ściętego = 1/3 π 6 (262 + 26 * 14 + 142)
V = 2 π (676 + 364 + 196)
Policz teraz.
21 mar 15:28
asia pomocy !!!!!: niewiem czy dobrze 618 bo tą sume co dodałam to podzieliłam przez 2pi
21 mar 15:37
tim: Czemu podzielić? Pomnożyć przez 2 π.
21 mar 15:39
asia pomocy !!!!!: wyszło 2472
21 mar 15:41
tim: 2472π, a masz w poleceniu, że π≈3,14. Pomnóż 2472 i 3,14.
21 mar 15:42
asia pomocy !!!!!: tak wyszlo 7762,08 myślisz że będzie dobrze?
21 mar 15:44
tim: Przeczytaj ostatnie zdanie.
21 mar 15:47
tim: w poleceniu.
21 mar 15:47
asia pomocy !!!!!: dziękuje za wyliczenie to jest moje ostatnie zadanie które napisalam miłego popołudnia
21 mar 15:49
asia pomocy !!!!!: podac z dokładnościa do 1 cm szesciennego
21 mar 15:50
tim: No właśnie czyli trzeba zaokrąglić, będzie 7762cm3.
21 mar 15:52
asia pomocy !!!!!: dziękuje pozdrowienia
21 mar 15:53