Z podanego równania
pytanie: Z podanego równania 1/(x-2) + 2/(y+1) = 1, gdzie x≠2 i y≠ -1, wyznacz y jako funcję
zmiennej x. Narysuj wykres funkcji y=|f(x)|.
21 mar 14:12
pytanie: czy wystarczy zmienić:
1/(x-2) +2= y+1
więc
y=1/(x-2)+1 ?
21 mar 14:18
Bogdan:
Nie, rozwiąż podane równanie i potraktuj y jak niewiadomą
21 mar 14:39
daveustro: nie, bo tam była suma ułamków, więc w pierwszym z nich też musiał(a)byś pomnożyć razy to
y+1.
1 2
--- + ---- = 1 /* (x-2)
x-2 y+1
2x-4
1 + ----- = x-2 /- 1
y+1
2x-4 x-3
----- = ----
y+1 1
1 x-3
----- = -----
y+1 2x-4
2x-4
y+1 = ----- /- 1
x-3
2x - 4 - (x-3)
y = --------------
x - 3
x-1
f(x) = ----
x-3
i plus do tego założenia z początku zadania.
pozdr
21 mar 14:43
Eta:
Niestety to jest źle!
popatrz:
2 1
-------- = 1 - ------- prawa strona do wsp. mianown.
y+1 x -2
2 x - 3
zatem: --------- = --------
y+1 x - 2
więc: (y+1)(x -3) = 2(x -2)
to: 2x -4 2x - 4
y+1 = --------- => y= --------- - 1
x - 3 x - 3
2x - 4 - x +3 x - 1
y = ---------------- => y= -----------
x - 3 x - 3 x≠3
sprowadzamy do postaci:
x - 3 +2 2
y = ------------- => y= 1 + --------
x - 3 x - 3
asymptoty: pozioma y= 1 , pionowa x = 3
gałęzie hiperboli w I i III ćw.
narysuj ten wykres>
natomiast wykres y= If(x)I
odbij tę część wykresu znajdującą się pod osią OX nad oś OX
i to wszystko!
Rozumiesz już to zadanie ?
21 mar 14:47
daveustro: pozdrawiam Eta
21 mar 14:49
daveustro: btw. co to są gałęzie hiperboli? i do czego są potrzebne? nigdy do końca nie zrozumiałem
tego działu... został mi trochę ponad miesiąc
21 mar 14:50
pytanie: faktycznie, głupi błąd... dziękuję bardzo
21 mar 15:52