matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Kasia:
mam pytanie, jak wyliczyc z czegos takiego x 56 − I x −1 I = I x −1 I + 2
3 gru 13:44
nakos:
dla x∊(−
∞
,1) 56−(−x+1)=−x+1+2 56 +x−1=−x+3 52=−2x −26=x dla x∊(1,
∞
) 56−(x−1)=(x−1)+2 56−x+1=x+1 56=2x 28=x
3 gru 14:01