fizyka
ABC: Może ktoś mi zrobić takie zadanie

2 mole gazu doskonałego dwuatomowego o temperaturze T= 200K uległy izobarycznemu rozprężaniu od
objętości V1 = 11 m3 do objętości V2=31 m3. Podaj wartości ciepła pobranego przez gaz i pracy
wykonanej przez gaz.
3 gru 12:41
hwdtel i Zen64:
| | V2−V1 | |
Q(ciepło pobrane)−7RT( |
| )
|
| | V1 | |
| | V2−V1 | |
W(wykonana praca)−2RT( |
| )
|
| | V1 | |
R=8,31 Jmol
−1deg
−1 O.K.
3 gru 13:42
ABC: a możesz jeszcze podpowiedzieć skąd te wzory

3 gru 13:52
hwdtel i Zen64:
Claperona (nie mylić z Evitą) znasz?(p=const)Gaz pobierając ciepło ogrzewa się oΔT.
A ciepło molowe gazów w przemianie izobarycznej (do sprawdzenia w tabelach
ok 72R−model teoretyczny).A Cp − Cv =R
3 gru 14:31
ABC: ok dzięki
3 gru 15:08