l]
Prosze o dokladne rozwiazanie zadania poniewaz nie radze sobie z gory dziekuje!!:): samochod rusza z miejsca ruchem jednostajnym przyspieszonym z przyspieszeniem
1,5m/s2<----- kwadratowych. oblicz predkosc tego samochodu po uplywie 10s Wyznacz
droge, ktora przebyl w tym czasie
21 mar 14:07
tim: Wzór na przyspieszenie:
a = ΔV / Δt
przyspieszenie = zmiana prędkości / zmianę czasu
a = 1,5m/s2
Δt = 10s
Podstaw do wzoru i spróbuj obliczyć.
21 mar 14:09
tim: droga przy prędkości początkowej 0 wynosi:
s = a * t2
-------
2
21 mar 14:10
Prosze o dokladne rozwiazanie zadania poniewaz nie radze sobie z gory dziekuje!!:): V=a*t=1,5*10=15m/s
s=at2/2=1,5*100/2=75m
to bedzie dobrze

21 mar 14:22
tim: Tak, już widziałem w innym poście.
21 mar 14:23
Prosze o dokladne rozwiazanie zadania poniewaz nie radze sobie z gory dziekuje!!:): haa no wiesz trzeba sie upewnic
21 mar 14:23