Funkcja wykładnicz
Neosekt: Narysuj wykres funkcji f(x)=2x , a następnie przekształć go otrzymując wykres funkcji g, gdy:
A) g(x)=−f(x)+1
B) g(x)=f(−x)−2
Podaj równanie asymptoty tego wykresu
Wykres możemy pominąć sam narysuje, głównie chodzi mi o postać funkcji po przekształceniu i
równanie asymptoty.
Z góry dzięki za pomoc.
3 gru 10:42
krystek: y=1
B)y=−2
3 gru 11:50
Neosekt: Rozumiem że to co podałeś to równania asymtot tak?
3 gru 11:52
krystek: tak
3 gru 11:52
Neosekt: a dobrze myślę bo wychodzi mi że funkcja po przekształceniu bedzie miała postać:
A) g(x)= −2
x+1
B) g(x)= 2
−x−2
3 gru 12:09
krystek: tak
3 gru 12:49