Zadanie
klich:

Rysunek przedstawia ostroslup prawidlowy czworokatny. pole trojkota ACS jest rowne 12
√3
a)oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostroslupa
b)wyznacz cosinus kata nachylenia sciany bocznej do podstawy
Bardzo prosze o pomoc niestety tego nie rozwiaze bo nie umiem
3 gru 10:03
dero2005:
d | |
| *h = 12√3 → z warunków zadania
|
2 | |
h | |
| = tg 60o = √3 → z trójkąta OCS
|
| |
wstawiamy do pierwszego
h
2 = 12*3 = 36
h =
√36 = 6
z trzeciego wzoru
| d√2 | |
a = |
| = 2√6 → z trójkąta ABC (Pitagoras)
|
| 2 | |
h
s =
√h2 + (a2)2 =
√36 + 6 =
√42 → z trójkąta EOS (Pitagoras)
P
c = a
2 + 2a*h
s = 24 + 2*2
√6*
√42 = 24 + 24
√7 = 24(1 +
√7)
| h | | 6 | | 1 | |
sin α = |
| = |
| = |
| √42 |
| hs | | √42 | | 7 | |
3 gru 13:21
klich: Dziekuje Ci Bardzo
3 gru 19:31
ada: Cosinus trzeba wyliczyc nie sinus
1 maj 17:19