Zbadac ciaglosc funkcji
ola:
1 dla x∊(−
∞;0>
f(x)=
3 gru 00:56
Basia:
ta funkcja może być nieciągła jedynie w p−cie x0=0
f(1) = 1
musisz policzyć:
limx→0−f(x) i limx→0+ f(x)
jeżeli te granice istnieją, są sobie równe i są równe f(1) (czyli 1) to funkcja jest ciągła w
punkcie x0=0
i wtedy jest ciągłą w całej swojej dziedzinie
jeżeli te granice nie istnieją lub nie są sobie równe lub nie są równe f(1) (czyli 1) to
funkcja nie jest ciągła w punkcie x0=0
3 gru 22:45
ola: | | 2 | |
tak wiem, tylko mam problem z obliczeniem granicy ln |
| i narysowaniem wykresu tej |
| | x2+x | |
funkcji... wg moich domyslow wyszla ciagla(to pytanie mam z ostatniego kolokwium, jestem
ciekawa czy dobrze myslalam i to zrobilam...) Baaardzo prosze o pomoc
3 gru 22:52