granica ciągu
Marta: hey! poznaję granice ciągów!
czy ktoś mógłby mi napisać krok, po kroku jak obliczyć tę granicę? Chcę się upewnić, czy dobrze
robię. Dzięki z góry! Oto przykład:
lim=n+ 3 n+2
n→∞
2 gru 23:52
Marta: bez '='
2 gru 23:53
sushi_ gg6397228:
jakas dziwna ta granica
| | 3 | | 3 | |
n+ |
|  −−−> [ ∞+ |
| = ∞+0 =∞] |
| | n+2 | | ∞+2 | |
2 gru 23:59
Marta: Tak to, taka.
Dzięki za podpowiedź.

Miłej nocki!
3 gru 00:00
Marta: albo może taka granica, jeżeli ktoś by umiał?
| | n2 + 3n −2 | |
an= |
| |
| | 1+2+3+...+n | |
3 gru 00:05
sushi_ gg6397228:
mianownik−−> suma c. arytmetycznego i potem ładnie wyjdzie
3 gru 00:06
Marta: Wyszło Ci 2?
3 gru 00:16
sushi_ gg6397228:
nie bylo innego wyjscia
3 gru 00:16
Marta: O jak miło.
Dziękuję bardzo!
3 gru 00:18
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
3 gru 00:20