Wyrażenia wymierne
mONIśKA: prosze o pomoc-rozszerzanie wyrażeń wymiernych w liczniku: x w mianowniku: x-1 =
licznik-brak, a mianownk: 5x kwadrat - 5x
PROSZE O POMOC
21 mar 14:04
Eta:
x ?
--------- = ----------- założ ; x≠0 x≠1
x -1 5x
2 - 5x
x ?
-------- = ------------- jakie wyrażenie dopiszesz w liczniku?
x - 1 5x ( x - 1) by zachodziła równość , wiesz już ?
napisz mi , czekam
21 mar 14:10
21 mar 14:14
mONIśKA: x-1?
21 mar 14:15
mONIśKA: tu chodzi o rozszerzenie tego wyrazenia...
21 mar 14:18
21 mar 14:20
tim: Monisiu, o ile powiększono (x-1), aby otrzymać 5x(x-1)?
21 mar 14:22
mONIśKA: kurcze nie wiem, jak wpisze x-1 to nie wyjdzie
21 mar 14:23
mONIśKA: noo o 5
21 mar 14:24
tim: Masz 1(x-1), aby wyszło 5x(x-1)?
21 mar 14:24
mONIśKA: czyli bedzie 5x
21 mar 14:24
tim: o 5x
21 mar 14:24
tim: o 5x powiększono, czyli ile wyjdzie?
21 mar 14:24
mONIśKA: jejQ ja jestem ciezko kapujaca, dziekuje
21 mar 14:25
tim:
x *5x 5x2
-------- = ---------------
x - 1 *5x 5x ( x - 1)
21 mar 14:26
mONIśKA: jak powieksze sam licznik z prawej strony wyrazenia to przeciez wyjdzie 5 x2
21 mar 14:29
21 mar 14:30
tim: A Ecie? xD
21 mar 14:30
mONIśKA: juz mam
21 mar 14:32
mONIśKA: jeszcze mam tego troche...



niestety
21 mar 14:33
mONIśKA: baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzio dziekuje
21 mar 14:36