macierz
szponer: Czesc
Nie wiem jak wykonac działanie z macierzą I

Oto zadanie :
(B
T +3I) * (A*A
T) A= | −1 3 2 | B= |−1 2|
| 0 0 1 | |3 1|
2 gru 22:12
sushi_ gg6397228:
cala trudnosc to mnozenie−−> to musiales miec na zajeciach podane jak sie liczy
2 gru 22:13
szponer: umiem mnożyć ale jeśli jest macierz I
to wtedy I = |1 0 0 |
| 0 1 0|
|0 0 1 |
a wtedy nie zgadza sie ilosc kolumn z macierzem B
T a musi jesli dodajemy

Może ktoś pokazać jak to się robi ?
2 gru 22:24
sushi_ gg6397228:
I jest w takim wymiarze aby pasowalo
u Nas I −−> macierz 2x2
1 0
0 1
2 gru 22:26
szponer: Obliczylem ale cos mi nie pasuje na koncu..
= ( |2 3| ) * ( |14 2|)
|2 4| |2 1|
mozesz mi pokazac jak to ugryźć
2 gru 22:45
sushi_ gg6397228:
tak samo mnozysz jak A*AT
wyjdzie 2x2 macierz koncowa, a ze sa duze liczby, to juz inna sprawa
2 gru 22:48
załamany :( : A*AT to przeciez I
2 gru 22:50
załamany :( : tyle ze tutaj to nie jest kwadratowe
2 gru 22:51
szponer: aha czyli jeżeli wyjdzie mi macierz o takim samych wymiarach a mam mnozenie to wtedy stosuje T
;>
Dzieki
2 gru 22:53
szponer: Tylko ze liczba kolumn się nie zmienia

Moze ktos pokazac jak to rozwiazac
2 gru 22:57
sushi_ gg6397228:
o 22.24 napisales ze umiesz mnozyc −−>masz policzyc prosta macierz 2x2
2 gru 23:38