pochodna w punkcie
michał: wyznacz pochodną funkcji w punkcie
f(x)= Ix2−1I x0 = 1
nie wiem jak tozrobić jak jest wartość bezwzględna
2 gru 20:58
Godzio:
| | f(1 + h) − f(1) | | |h2 + 2h + 1 − 1| − |1 − 1| | |
limh→0 |
| = limh→0 |
| = |
| | h | | h | |
| | |h2 + 2h| | | |h|(h + 2) | |
= limh→0 |
| = limh→0 |
| |
| | h | | h | |
| | ⎧ | limh→0+|h|(h + 2)h = 2 | |
| (*) = | ⎩ | limh→0−−h(h + 2)h = −2 |
|
Czyli pochodna w 1 nie istnieje
2 gru 21:14
michał: a nie moge zastosować wzoru
lim f(x)− f(x0)
x − x0
x→x0
tamtego z tym h nie umiem
2 gru 21:50
Godzio:
Możesz, wyjdzie na to samo,
| | |x2 − 1| | |
limx→1 |
| I teraz rozpatrz x → 1+ i x → 1− |
| | x − 1 | |
2 gru 21:51
michał: a dlaczego jest tam x→1+ i x→1−
ja takiego czegoś nie stosowałem, to jest z tego względu że jest tam wartośc beżwzględna
2 gru 21:57
Godzio: Tak, w zależności czy weźmiemy 1+ (x dąży z prawej strony do 1 czyli x > 1 ) mamy:
|x2 − 1| = x2 − 1 = (x − 1)(x + 1), czy 1− (x dąży z lewej strony do 1 czyli x < 1) mamy:
|x2 − 1| = − x2 + 1 = − (x − 1)(x + 1)
2 gru 22:02