H
Kingaa: Roznica miedzy licznikiem a mianownikiem pewnego ulamka wynosi 82. Jezeli do licznika dodamy
kwadrat liczby 3 a do mianownika kwadrat liczby 4 to otrzymamy ulMEK ROWNY KWADRATOWY LICZBY
2. WYZNACZ TEN ULAMEK
2 gru 20:50
sushi_ gg6397228:
zapisujemy pierwsze zdanie rownaniem
2 gru 20:52
sushi_ gg6397228:
lub nawet w postaci ułamka, jak poprzednie zadanie
2 gru 20:53
Kingaa: | | x−82 | |
zapisalam to tak : |
| |
| | x | |
2 gru 20:56
Kingaa: | | x−82+9 | |
a pozniej |
| =22 |
| | x+16 | |
2 gru 20:57
sushi_ gg6397228:
licznik nie moze byc x−82
2 gru 20:58
Kingaa: no to x+82
2 gru 20:59
sushi_ gg6397228:
wlasnie
22=...
2 gru 20:59
2 gru 21:01
sushi_ gg6397228:
i teraz wiadomo co i jak policzyc
2 gru 21:03
Kingaa: wyszlo mi ze x=9 tak ? no i tylko podstawic

Dziekuje
2 gru 21:03
sushi_ gg6397228:
tak
2 gru 21:08