s
Kingaa: W klasie # liczba dziewczat jest o 4 wieksza od liczby chłopcow. z okazji dnia kobiet kazdy
chlopak kuzpil kazdej kolezance z klasy kwiatek. w sumie chlopcy kupili 221 kwiatkow. ilu
uczniow liczy klasa 3 ?
2 gru 20:09
aa: x −liczba dziewcząt
x+4 liczba chłopców
(x+4)x=221 x∊N+
x2+4x−221=0
Δ=900 √900=30
x1=−17∉N+ x2=13
dziewcząt jest 13 a chłopców 17 więc razem 30
2 gru 20:19
Kingaa: dzieki wielkie
2 gru 20:24
b.: albo rozkładamy 221 na czynniki pierwsze: 221 = 13*17
i od razu widać, że było 13 dziewcząt i 17 chłopców
2 gru 20:56
Eta:
Większość uczniów..... 'kocha deltę"
2 gru 21:37