matematykaszkolna.pl
Ciekawe zadanko z ciągów arytmetycznych daveustro: Suma wyrazów ciągu arytmetycznego o nieparzystych indeksach jest równa 44, natomiast suma wyrazów o indeksach parzystych wynosi 33. Dodatkowo wiadomo, że ciąg ma nieparzystą ilość wyrazów. Podaj ile wyrazów ma ten ciąg i podaj środkowy wyraz ciągu. Znalazłem to zadanie i nie potrafię sobie z nim poradzić emotikonka Jedyne do czego doszedłem, to do różnicy tego ciągu. Bitte o rozwiązanie pozdr
21 mar 13:54
b.: Tutaj myk jest taki, że raczej nie znajdziesz całego ciągu, tzn. np. wyrazu a1 emotikonka ale (chyba) możesz znaleźć wyraz środkowy i liczbę wyrazów no dobrze, to masz już różnicę? oznaczmy przez x środkowy wyraz ciągu. Po tym wyrazie jest jeszcze m wyrazów, i przed tym wyrazem -- też m wyrazów (czyli wszystkich wyrazów jest 2m+1) No to policz teraz te podane sumy (o nieparzystych i o parzystych indeksach) w zależności od x i od m. Z otrzymanego układu równań wyliczysz x i m i już emotikonka
22 mar 19:58
b.: Bzdury napisałem, przecież jak znajdziesz liczbę wyrazów i środkowy wyraz, i różnicę, to masz cały ciąg...
22 mar 20:00