f
Stokrotka: Rozwiaż układ rownan
tg
2(x+y) = 3
2 gru 19:59
sushi_ gg6397228:
to ile moze wyniesc tangens z pierwszego rownania
2 gru 20:01
Stokrotka: nie wiem
2 gru 20:02
sushi_ gg6397228:
a
2=3 to ile moze wyniesc "a"
2 gru 20:05
Stokrotka: √3 v −√3
ale jak to zapisac?
nie lepiej z drugiego wyznaczyc jakas i podstawic do pierwszego ? ale nie wychodzi mi
2 gru 20:08
sushi_ gg6397228:
wiec masz tg (x+y)= √3 lub tg(x+y)= −√3 zakladamy ze robimy I i II cwiartke
czyli dla jakiego kata mamy tangensik = +− √3
2 gru 20:16
Stokrotka: ale to ma byc uklad rownan
2 gru 20:19
sushi_ gg6397228:
zapomnij na razie o ukladzie−−> odpowiedz na pytanie
2 gru 20:23
Stokrotka: dla π/3 lub 5π/6 tak?
2 gru 20:26
Karina: dla π/3 lub 2π/3 moim zdaniem
2 gru 20:31
sushi_ gg6397228:
π/3 ok, ten drugi do poprawki
2 gru 20:32
Karina: a można to zrobi w ten sposób :
y=x+
π3
i podstawic otzrymując
tg
2(x+x+
π3)=3 co daje −
√3 i
√3 czyli
π3 i
2π3 i
podstawic 2x+
π3=
π3+2kπ i 2x+
π3=
2π3+2kπ i rozwiązac
2 gru 20:41
Stokrotka: mozna tak zrobic?
2 gru 20:43
Karina: tak mi się wydaje
2 gru 20:43
Stokrotka: a mozesz mi pomoc dalej?
2 gru 20:44
Karina: wtedy wyjdzie x=0+2kπ lub x=π6+2kπ
no i wstawiasz do y co daje
y=π3+2kπ lub y=π2+2kπ chyba....
2 gru 20:46
Stokrotka: okej, moze ktos to jeszcze sprawdzic?
2 gru 20:48
AS:
I tg(x + y) = √3 II tg(x + y) = −√3
x − y = Pi/3 y − x = Pi/3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x + y = Pi/3 + n*Pi x + y = −Pi/3 + n*Pi n ∊ C
y − x = Pi/3 y − x = Pi/3 stronami dadajemy
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2*y = 2*Pi/3 + n*Pi 2*y = 0 + n*Pi
y = Pi/3 + n*Pi/2 y = 0 + n*Pi/2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = Pi/3 + n*Pi − y x = Pi/3 + n*Pi − y
3 gru 10:11