pochodna funkcji złożonej
Ania: Witam

mam problem ze zrozumieniem pochodej, a mianowicie:
f(x)=2cos
22x
2
f '(x)=?
Wiem, że jest to funkcja złożona:
1) (2x
2)' = 4x
2) musimy jeszcze rozpatrzeć cosinusa
3) i jeszcze funkcję do kwadratu
Nie za bardzo to rozumiem. Czy mógłby ktoś pomóc i napisać jak poszczególne części funkcji
złożonej przekształcamy na pochodne?
Bedę bardzo wdzięczna
2 gru 19:57
aa: f(x)=2(cos(2x2))2
t=2x2 t'=4x
v=cost v'=−sint
w=2v2 w'=4v
4x*(−sin2x2)*4cos2x2
2 gru 20:05
Anulek: Rozpatrując po kolei od funkcji "najbardziej" wewnętrznej, która zaznaczyłaś mamy:
w=2x2 stąd pochodna wynosi 4x
p=cosw stąd pochodna wynosi −sinw=−sin(2x2)
s=2p2 stąd pochodna wynosi 4p=4cosw=2cos(2x2)
ponieważ pochodna funkcji złożonej jest iloczynem wyznaczonych pochodnych, to w całości mamy:
(2cos22x2)'=−8xsin(2x2)cos(2x2)
2 gru 20:09
Anulek: sorki = oczywiście w ostatniej pochodnej jest 4cos(2x2)
a w całości −16x ... itd
2 gru 20:10
Ania: dziękuję

bardzo
2 gru 20:36