jh
Stokrotka: Wyznacz rownania prostych stycznych do okregu o rownaniu x2+4x+y2−6=7, nachylonych do osi OX
pod takim kątem α, że sinα=−2cosαα.
wiem ze α=−2
2 gru 19:54
Stokrotka: pomoze ktos?
2 gru 20:45
Karina: cos na pewno wyglada tak cosαα?
2 gru 20:47
Stokrotka: cosα
2 gru 20:48
Karina: i jak juz to tgα= −2 a to daje nam współczynnik kierunkowy prostej stycznej do okregu
2 gru 20:49
Stokrotka: no tak wiem, i mam y=−2x+b
i S(−2,0) tak ? r=√13 tak ?
2 gru 20:51
Karina: zgadza się
2 gru 20:55
Stokrotka: i co dalej z tym zrobic?
2 gru 20:55
Karina: a przypadkiem promirń nie będzie równy √17? bo x2+4x+4+y2−10=7
2 gru 21:00
Stokrotka: no ale skad to ci sie wzielo ? przeciez 4−10−7=13
2 gru 21:04
Karina: no jak zwiniesz x2+4x+4=(x+2)2
(x+2)2+y2−10=7 itd...
2 gru 21:07
Eta:
równanie ogólne stycznej: −2x−y+b=0
S(−2,0) r=
√17
odległość d środka S od stycznej: d=r=
√17
| | |−2*(−2)+0+b| | |
i liczymy: d= |
| = √17 |
| | √(−2)2 | |
|4+b|= 2
√17 => b+4= 2
√17 v 4+b= −2
√17
b= 2
√17−4 v b= −2
√17−4
styczne mają równania: y= −2x +2
√17−4 , y= −2x−2
√17−4
2 gru 21:09
Stokrotka: acha .. dziekuje
2 gru 21:15
nightcrwaler: z tym że r=√20, a b=−11 lub 9
23 kwi 21:25
Ola: zły wynik, bo jest błąd w treści zadania. na końcu jest ...−6y =7 a nie .... −6 = 7 i
wtedy sposób jest ok, a wynik się zgadza.
11 kwi 14:23
miki: czy można się dowiedzieć skąd jest te zadanie ?
z jakiej książki ?
28 lut 21:23