zadanie
koko: Prawdopodobieństwo
Jakie jest prawdopodobieństwo, że przy czterokrotnym rzucie kostką otrzymamy co najmniej
jedną szóstkę?
Próbowałem rozwiązać te zadanie na kilka sposobów, ale ostatecznie wyniki różnią się od
tego podanego w rozwiązaniu które wynosi ≈ 0,52
Jak to rozwiązać by otrzymać taki wynik?
21 mar 13:35
koko: Już chyba rozwiązałem: 671/1296≈0,52
21 mar 13:50
Bogdan:
Schemat Bernouliego.
Zdarzenie przeciwne: A' - nie otrzymano żadnej szóstki.
p = 1/6, q = 5/6, n = 4, k = 0
P(A') = (40) * (1/6)0 * (5/6)4 = 1 * 1 * 625/1296
P(A) = 1 - P(A') = 1 - 625/1296 = 671/1296
21 mar 13:58
koko: Dzięki
21 mar 14:09