Oblicz pierwiastki wielomianu
bola: Oblicz pierwiastki wielomianu:4x4+2x3+2x2+4x metodą grupowania i wyłączenia wspólnego
czynnika przed nawias.Podziel ten wielomian przez dwumian (x−2)
2 gru 19:20
Basia:
2x2(2+x) + 2x(x+2) =
2x(x+2)(x+1)
2 gru 19:24
krystek: 4x(x3+1) + (2x2)(x+1)=4x(x+1)(x2−x+1)+2x2(x+1)=...
2 gru 19:29
krystek: @Basiua co z x4 zrobiłaś ?
2 gru 19:32
krystek: =(x+1)(4x3−4x2+4x+2x2)=(x+1)(4x3−2x2+4x)=2x(x+1)(2x2−x2+4)
2 gru 19:41
bola: a jak teraz rozwiązać to dzielenie przez dwumian (x−2)
2 gru 19:45
2 gru 19:47
2 gru 19:47