wyznaczenie dziedziny i miejsca zerowego funkcji
marcin: Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji:
f(x)= 5 − |x|/x2+25
ja zrobiłem, że dziedzina to jest R\{5,−5}
a miejsce zerowe to
5 − |x| = 0
− |x| = −5
|x| = 5
x= 5
brak miejsc zerowych. Dobrze, czy trzeba jeszcze napisać na końcu lub x=−5 , bo jest wartosc
bezwzgledna
2 gru 19:11
Eta:
D= R , bo x2+25 >0
2 gru 19:12
krystek: zapisz poprawnie . Jeżeli w mianowniku masz x2+25 to jaka jest dziedzina?
IxI=5 to x=... lub x=..
2 gru 19:13
marcin: pfu, w mianowniku jest x2 − 25
2 gru 19:14
krystek: to pomyśl D=R/{..} i popatrz czy masz miejsca zerowe!
2 gru 19:15
marcin: no to mówię. D= R\{5,−5}
czyli miejsce zerowe to wychodzi x=5 lub −5 więc nie ma.
2 gru 19:16
krystek: ok
2 gru 19:16
marcin: A jeżeli napisałem samo x=5 w miejscu zerowym i napisałem,że brak miejsc zerowych, to 0 pkt i
tak?
2 gru 19:18
krystek: jeżeli liczyłeś tak jak na początku ,to tak 0p.
2 gru 19:20
megan: f(x)= 11x+12
4 wrz 20:42
bezendu: ?
4 wrz 20:43