Zadanie
prosze o szybko pomoc i dokladne rozwiazanie z gory dziekuje: Jeden turysta przebyl ruchem jednostajnym prostoliniowym droge 420m w czasie 3.5min .
Drugi turysta przebyl takze ruchem jednostajnym prostoliniowym droge 900m w czasie 5min
. Oblicz predkosc kazdego turysty . Oblicz czas, w ktorym kazdy turysta przebedzie droge
1000m
21 mar 13:20
tim:
prędkość = droga (m) / czas (s)
prędkość = droga (km) / czas (h)
Pozamieniaj minuty na sekundy i oblicz prędkości.
21 mar 13:24
prosze o szybko pomoc i dokladne rozwiazanie z gory dziekuje: ale ja nie kumam mozesz mi napisac konkretnie jak mam wszytko obliczyc a nie co mam
zamienic:(
21 mar 13:37
tim: droga = 420m
czas = 3,5minuty = 210s
V = 420/210 = 2 m/s
2m/s
1000m/

s

= 1000 * 1 / 2 = 500s = 8 minut i 20 sekund
Drugiego sam sobie poradzisz.
21 mar 13:39
prosze o szybko pomoc i dokladne rozwiazanie z gory dziekuje: ok dzieki a co oznaczaja te znaki zapytania...
21 mar 13:49
tim: Niewiadoma, czas, który trzeba obliczyć.
21 mar 13:50
prosze o szybko pomoc i dokladne rozwiazanie z gory dziekuje: to mam to poprostu zapisac

=1000*1/2 =500s=8min i 20 sek
21 mar 13:58
prosze o szybko pomoc i dokladne rozwiazanie z gory dziekuje: niech mi ktos kurcze napisze konkrtenie to zadanko bardzooooo prosze:(
21 mar 14:02
tim: Piszesz:
2m / 1s
1000m / x
x = (1000m * 1)/2 = 500s = 8min 20 sekund.
Odp: Pierwszy pojedzie 1000m w czasie 8 minut i 20 sekund.
21 mar 14:04
Prosze o dokladne rozwiazanie zadania poniewaz nie radze sobie z gory dziekuje!!:): moge prosic o to drugie bo mam duze braki i naprawde tego nie kumam:(:(:(
21 mar 14:12
tim: Prosze o dokladne rozwiazanie zadania poniewaz nie radze sobie z gory dziekuje


:, po
I. mógłbyś skrocić nick? Po drugie masz wzór po prostu podstawia się dane, ale dobrze,
jak nie chcesz spróbować to nie. Zaraz rozwiąże.
21 mar 14:15
tim: droga = 900m
czas = 5 minut = 300s
V = 900/300 = 3 m/s
3m/s
1000m/s
= 1000 * 1 / 3 = 333,(3)s ≈ 5 minut i 33 sekundy
21 mar 14:18
Prosze o dokladne rozwiazanie zadania poniewaz nie radze sobie z gory dziekuje!!:): dziekujeee
21 mar 14:18
tim: Błagam... skróć nick!
21 mar 14:20
Prosze o dokladne rozwiazanie zadania poniewaz nie radze sobie z gory dziekuje!!:): haha dobra skroCE
21 mar 14:25
Klaudia:): moze byc
21 mar 14:25
tim: Ok.
21 mar 14:26
Klaudia:): moze masz ochote na jeszcze jedno zadanie
21 mar 14:27
tim: Jakie? ^^
21 mar 14:29
Klaudia:): Dwa klocki A i B maja jednakowe masy po 160kg. Objetosc klocka A wynosi 200cm
szesciennych zas objetosc klocka B jest 10 razy mniejsza . Oblicz gestosc klocka A.
Oblicz objetosc klocka B. Oblicz gestosc klocka B. Jaka jest masa prostopadloscianu o
wymiarach 1cm, 2cm, 3cm jezeli jest on wykonany z tej samej substancij co klocek B a
takie
21 mar 14:31
tim: d = masa / objętość
m = 160kg = 160 000 g
V = 200cm3
d = 160 000 / 200
d = 800 g/cm3
d = masa / objętość
m = 160kg = 160 000g
V = 200/10 = 20 cm3
d = 160 000 / 20 = 8000 g/cm3
III)
m = ?
d = 8000 g/cm3
V = 1*2*3 = 6 cm3
d = m/V
m = d * V
m = 8000 * 6 = 48 000 g
21 mar 14:48
Klaudia:): III)
m = ?
d = 8000 g/cm3
V = 1*2*3 = 6 cm3
d = m/V
m = d * V
m = 8000 * 6 = 48 000 g
to jest ten drugi klocek tak

?
21 mar 14:56
tim: To jest ten
Jaka jest masa prostopadloscianu o
wymiarach 1cm, 2cm, 3cm jezeli jest on wykonany z tej samej substancij co klocek B a
takie
21 mar 14:57
Klaudia:): a czyli zadanie jest wykonane do konca
21 mar 15:08
tim: No wystarczy odpowiedź.
21 mar 15:13
Klaudia:): dziekuje dziekuje
21 mar 15:51