Podaj wzór ogólny ciągu
Ronaldo: Wzór ogólny ciągu
WTF: an+1 = 1 : an
a1 = 2
Więc
a2 = 1 : 2
a3 = 2
...
Jaki wzór ogólny ciągu ?
2 gru 17:58
sushi_ gg6397228:
policz po kolei do 10 i zobacz, chwila zastonowienia i wzor bedzie ....
2 gru 18:02
Basia:
nieparzyste = 2
parzyste = 12
a2k−1 = 2
a2k = 12
2 gru 18:03
Aga:
Dla n nieparzystego a
n=2.
Można zapisać jako sklejenie, ale nie umiem rysować klamerki.
2 gru 18:08
Ronaldo: Wzór ogólny przypadkiem nie powienien być an = cośtam n ?
2 gru 18:14
Aga:
2 gru 18:20
Basia:
nie zawsze da się zapisać jednym równaniem, czasem są dwa albo i więcej
tak jak dla niektórych funkcji
z tym, że tu da się napisać jeden wzór
an = (2)(−1)n+1
2 gru 18:26
Basia:
dla pełnej jasności
an = (2)[ (−1)n+1 ]
2 gru 18:28