a
sylwia: Do 4 szuflad wrzucamy 6 kul.
Na ile sposobów mozna rozmiescic te kule(kule i szuflady rozrózniamy)
2 gru 17:34
Basia:
kuli przyporządkowujesz szufladę czyli
6 → 4
|Ω| = 46
2 gru 17:35
sylwia: to wszystko?
2 gru 17:42
Aga: Kule wrzucamy do szuflad.
kul jest : k=4,szuflad jest n: n=6
Wnk=nk
Pierwszą kulę możesz umieścić na 4 sposoby, bo możesz ją wrzucić do pierwszej szuflady lub
2−giej lub 3 lub czwartej.
Podobnie postępujesz z drugą kulą , 3 , 4 , 5 i szóstą kulą.
4*4*4*4*4*4=46
2 gru 17:43
Aga: Oczywiście kul jest 6, a szuflad 4.
2 gru 17:44
sylwia: aha
dziekuje bardzo
2 gru 18:08