A
sylwia:

Dana jest siatka graniastosłupa prostego. Dla a=6 i b=10
Oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej tego graniastosłupa.
2 gru 17:31
sushi_ gg6397228:
i w czym masz problem

z podstawieniem do wzoru
2 gru 17:39
Basia: sądzę, że z polem trapezu
2 gru 17:41
sylwia: zrobiłam to zadanie ale nie wiem czy dobrze i chciałam sprawdzic
2 gru 17:44
sylwia: bo raczej cos zle mam
2 gru 17:44
sushi_ gg6397228:
to zapisz swoje obliczenia + wynik, to sie sprawdzi
2 gru 17:44
Basia: napisz jakie otrzymałaś pole podstawy (czyli trapezu)
i podaj pozostałe wyniki to sprawdzimy
2 gru 17:46
sylwia: Pp=8*4
√2=32
√2
to jest dobrze?
2 gru 17:49
sylwia: c2=a2+b2
62=c2+22
36=c2+4
c2=36−4
c2=32
c=4√2
to jest moje h−wysokosc
2 gru 17:53
sylwia: V=Pp*H
V=32√2*4√2
V=256
2 gru 17:54
sylwia: Pb=a*b
Pb=6*10
Pp=60
2 gru 17:56
Aga: Jeśli dłuższa podstawa trapezu =10, to Pp dobrze.
2 gru 17:56
krystek: ale teraz masz wyliczyć Pc i V a to masz dobrze.
2 gru 17:56
Basia: dobrze
no to dalej nie możesz już mieć problemu
P = 2*Pp + b2 + 3ab
V = Pp*b
2 gru 17:57
sylwia: Pc=2Pp+Pb
Pc=2*32√2+60
Pc=64√2+60
i dalej nie wiem
2 gru 17:58
sushi_ gg6397228:
Pp ok
H bryły to jest 10
2 gru 17:58
Aga: Pb=(10+6+6+6)*10
2 gru 17:59
sylwia: no i własnie dalej chyba cos mam źle
2 gru 17:59
sylwia: a dlaczego H=10?
2 gru 18:00
krystek: zaznaczyłaś na rys ,że H=b
2 gru 18:02
sylwia: z tych wzorow co podała mi Basia wyszło mi tak:
P=588
V=320√2
2 gru 18:05
sylwia: aha bo ja obliczyłam wysokośc trapezu
2 gru 18:06
sylwia: dobrze mi wyszło?
2 gru 18:12
Aga: Pb źle, musisz obliczyć pola 4 prostokątów i je dodać
6*10=60 to jest pole jednej ściany bocznej o wymiarch 6X10
2 gru 18:16
Basia:
chyba nie
Pp = 32√2
Pc = 2*32√2 + 102 + 3*6*10
Pc = 280 + 64√2
V dobrze
2 gru 18:17
sylwia: Bardzo dziekuje za pomoc
2 gru 18:25