jagger
jagger: Rozwiąż nierówność: −2x
2+x−3 < 0
Ja to zrobiłem tak ale nie wiem czy dobrze:
Δ = 1
2−4*(−2)*(−3) = 1−24 = −23 ⇒ Δ < 0
a < 0, czyli parabola skierowana w dół
| | −b | | −1 | | −1 | | 1 | |
p = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2*(−2) | | −4 | | 4 | |
| | 1 | |
−2x2+x−3 < 0 ⇔ x∊ R\{ |
| } |
| | 4 | |
2 gru 16:37
aa: Δ<0 więc nie ma wspólnego punktu z osią OX
zbiór rozwiązań to R
2 gru 16:43
aa:
2 gru 16:45
krystek: Masz rozwiązać nierówność ,a Ty podałeś współrzędne wierzchołka
jak wygląda wykres ,gdy a<0 i Δ<0 ?
2 gru 16:45