Prawdopodobieństwo.
Phill: W pojemniku jest 40 piłeczek pingpongowych, przy czym n z nich jest uszkodzonych.
Wyjmujemy równocześnie 2 piłeczki. Prawdopodobieństwo tego, że co najmniej jedna z nich
nie jest uszkodzona jest równe 0,9. Oblicz ile jest w pojemniku uszkodzonych piłeczek
pingpongowych.
21 mar 12:56
Eta: Rozwiązuję
21 mar 13:19
21 mar 13:20
21 mar 13:20
Eta: tim jak wrzucasz tego emotikona?
Ja też takiego chciałabym ..... i nie umiem
21 mar 13:22
tim: Którego?

?
21 mar 13:23
Eta: tego właśnie
21 mar 13:24
tim: < hura > bez spacji
21 mar 13:25
Eta:
21 mar 13:26
21 mar 13:26
tim: Dużo jest ^^
21 mar 13:26
tim:
21 mar 13:27
Bogdan:
Witam Eto

.
Jakub podał mi kiedyś adres z emotikonkami, oto ten adres:
https://matematykaszkolna.pl/forum/spisEmotikonek.html
21 mar 13:27
21 mar 13:27
Eta: Superrrrrrrrr! dzięki!
a jak te przedostatnie?
21 mar 13:27
tim: Te pingwinki najlepsze ^^
21 mar 13:28
Phill: Widzę, że na tym forum nie można się nudzić : ))
21 mar 13:28
tim: Nie można
21 mar 13:29
Eta: Phill!
zaraz Ci odam rozwiązanie

narazie pozwolisz ?... poćwiczę emotikonki
21 mar 13:36
Phill: hehe bezproblemowo

kto ćwiczy, ten będzie mistrzem : D
21 mar 13:37
Eta:
Witam Bogdanie!
Dzięki za wskazówki .... rozrywkowe !
21 mar 13:38
Eta: Bogdanie !
Myślę ,że Twoja wybranka wybaczy mi
21 mar 13:40
Bogdan:
Nie widzi tego, ale jakby zobaczyła to
21 mar 13:43
tim:
21 mar 13:45
Bogdan:
Ale skoro nie widzi, to Eto dla Ciebie
21 mar 13:49
tim: 
w powietrzu? ^^
21 mar 13:49
Eta: Dobra! koniec zabawy!
Phill ! zadanie należy rozwiązać tak:
40 --- ilość wszystkich kul
n - ilość wadliwych
40 - n ---- ilość dobrych zatem n< 40 i n€N
Ω--- zb. zd. element. które są 2-u elem. kombinacjami ze zb. 40 -elem
więc 40!
mocΩ= (
240) = ------------- policz!
2! * 38!
mocΩ= 780
wprowadzamy zd. przeciwne do A
A
' ---- wszystkie są dobre
mocA
' = (
240-n)
(40 -n)! ( 38-n)!*( 39-n)(40-n)
mocA
' = -------------- = -----------------------------
2! * ( 38-n)! ( 38-n)! * 2!
mocA
' = (39-n)(40-n)/2
P(A) = 1 - P(A
') i P(A) =0,9
( 39-n)(40-n)
1 - -------------------- =0,9
1560
(39-n)(40-n) = 0,1 * 1560
( 39-n)(40-n) = 156
pomnóż , uporzadkuj to równanie kwadratowe
policz deltę i n
1 i n
2
pamietaj wybrac te n<40
odp: n= 27
dasz już radę
21 mar 13:54
Eta: Dzięki!
Fajnie dzień rozpoczęliśmy , co?
21 mar 13:56
tim: No,

xD
21 mar 13:57
Phill: Tak, dzięki za pomoc : ))
21 mar 13:58
asia pomocy !!!!!: hej koledzy pomożecie



? asia jestem do góry
21 mar 14:24