pęd motocyklisty o masie wr.....
mantarararra: pęd motocyklisty o masie wraz z motocyklem m 450 kg i predkosci o wartosci v 108km zmalal
czterokrotnie. odpowiedz jak zmieniła się jego prędkość oraz energia kinetyczna. Oblicz pracę
jaką wykonano aby wyhamować motocykl.
2 gru 16:29
nieokiełznany: masa motocyklisty wraz z motocyklem m = 450kg
| | km | | m | |
prędkość motocyklu v1 = 108 |
| : 3,6 = 30 |
| |
| | h | | s | |
| | m | | m | |
pęd motocyklisty wraz z motocyklem p1 = mv1 = 450kg * 30 |
| = 13500 kg * |
| |
| | s | | s | |
n = 4
p
1 = np
2
| | p1 | | | | m | |
p2 = |
| = |
| = 3375 kg * |
| |
| | n | | 4 | | s | |
| | p2 | | | | m | |
v2 = |
| = |
| = 7,5 |
| − prędkość także zmalałą 4−krotnie |
| | m | | 450 kg | | s | |
| E1 | | | | mv12 | | 2 | | v12 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| E2 | | | | 2 | | mv22 | | v22 | |
...
| | mv12 | | mv22 | | m(v12 − v22) | |
W = E1 − E2 = |
| − |
| = |
| = .. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2 gru 17:15
LVL 147:

TAG
23 lis 19:09